donderdag 29 april 2010

29 april 2010

-Op de bekende Europese aandelenmarkten lijkt de ergste schrik met betrekking tot de ontwikkelingen in Zuid-Europa enigszins weg te ebben. Er komt weer wat meer belangstelling voor de eerste kwartaalresultaten van het beursgenoteerde bedrijfsleven. En die zien er vaak redelijk uit. Vandaar dat vanmorgen veel koersen wat hoger noteren, met omzetten die, op de bekende uitzonderingen na, maar weinig voorstellen.

-Toch is het beter die ontwikkelingen in Zuid-Europa heel erg goed in de gaten te blijven houden. Op de obligatiemarkten is het risicobesef namelijk helemaal terug van weggeweest en dan denken dat dat geen grote financiƫle en economische consequenties gaat krijgen, is jezelf ontzettend voor de gek houden. In obligatieland wordt nu veel beter gekeken hoe het er op veel plaatsen financieel precies voorstaat en als er goed gekeken wordt, worden er ook dingen gevonden. Goldman Sachs c.s. hebben immers op heel veel plaatsen mogelijke pijnpuntjes naar voren moeten schuiven. Reken maar op hogere rentevoeten in allerlei landen, op verhalen over verliezen bij banken en op nog veel meer ellende. Hoe daar ook naar gekeken wordt, dat zijn geen prettige vooruitzichten.

-Ook niet voor het genoteerde bedrijfsleven. Daar heeft men de problemen tot nu toe behoorlijk het hoofd weten te bieden, zoals te zien is in de gepubliceerde kwartaalresultaten, maar de grote vraag is hoelang die bedrijven kunnen blijven bezuinigen om hun resultaten overeind te houden. Nog los van het gegeven dat die opgetelde bezuinigingen een dikke economische min zijn en dus de komende resultaten onder druk zetten.

-Over herstel gesproken. Gisteravond opnieuw een korte rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve. En opnieuw de uitspraak dat de korte rente nog lang niet verhoogd gaat worden. Lieve mensen, als een economie blijkbaar niet tegen een korte rente van maximaal 1% kan, moeten we het woord ''herstel' gewoon maar niet gebruiken. Gegeven de recente ontwikkelingen in het wereldwijde risicobesef is het een stuk verstandiger om nu heel snel te stoppen met het jezelf voor de gek te houden met allerlei onzinverhalen en de realiteit te gaan accepteren. Achter die onzincurve aan blijven lopen, is een bijna garantie voor serieuze verliezen.

Kees de Kort

Geen opmerkingen:

Een reactie posten