vrijdag 9 april 2010

30 maart 2010

-Het beursochtend verhaal mag ondertussen wel bekend zijn. Omzetten en koersbewegingen stellen opnieuw helemaal niets voor. Nieuws om iets van te vinden is er voldoende, maar de bereidheid om dat ook te doen is ongeveer nul. En dus staan de bekende indices net in de plus.

-De belegers doen het liever niet, maar het is nog steeds niet verboden om de financiele pagina's van de kranten te lezen. De opening van de FT vanmorgen had betrekking op wat probleempjes in de Ierse financiele sector. Meer precies, probleempjes met leningen ter waarde van minstens euro 80 mrd in een land waar het nationaal inkomen net het dubbele daarvan is. Dat leest niet als een herstelverhaal, om het eens extreem voorzichtig te formuleren. En denken we dat Ierland een grote uitzondering is geweest in de Europese financiele wereld?

-Nog meer 'goed' nieuws. Na het tranentrekkende gekakel over hoe Griekenland geholpen zou kunnen worden, zijn de Grieken gewoon zelf de kapitaalmarkt opgegaan. En wat blijkt? Als je bereid bent om te betalen, kun je gewoon geld krijgen. Goedkoop is het allemaal niet, maar dat is volkomen logisch. De risico's met betrekking tot Griekenland zijn groter dan die bij andere landen, dus de Grieken moeten meer betalen. Zo, en niet anders, hoort een kapitaalmarkt ook gewoon te werken. Dus niet huilie huilie doen over een rentepercentage wat je niet aanstaat, maar ervoor zorgen dat je als minder risicovol wordt gezien.

-Een ander land waar het volgens de officiele statistieken allemaal wat beter gaat, is de VS. Waarom er dan in Seattle (het land van Microsoft) meer dan 250 mensen zich geroepen voelen om te solliciteren op een part-time baantje in een hondenkennel, is een vraag waar wij bij AFS wel een antwoord op willen hebben. En lieve jongens en meisjes, dan niet wijzen op cijfers over de inkomensontwikkeling en de bestedingen die gisteren bekend zijn gemaakt. Als de inkomens in essentie ongeveer niet stijgen en de bestedingen alleen maar omdat er minder gespaard wordt, vinden wij dat niet echt positief.

Kees de Kort

Geen opmerkingen:

Een reactie posten