dinsdag 27 april 2010

27 april 2010

-Vandaag is het op de bekende Europese aandelenmarkten voorlopig weer een Griekenland-dag. Zelfs een serie berichten met alleszins redelijke cijfers van bedrijven kan het sentiment niet keren. Over een breed front lagere noteringen dus, met omzetten die weinig bijzonder zijn.

-Meer Griekenland dus. Daar is natuurlijk wel een hoop mis, maar in het grote spel der dingen zijn er series dingen te noemen die groter en belangrijker zijn en waar ongeveer geen aandacht voor lijkt te zijn. Alles en iedereen laat zich meeslepen in het smaakje van de dag zonder het grote beeld voldoende in de gaten te houden. Denk bijvoorbeeld aan de tekorten en problemen in de grote landen of het maar niet onder controle krijgen van de financials. En dan hebben we het nog niet eens over lange termijn problemen als de vergrijzing en de pensioenverplichtingen.

-Die redelijke cijfers van veel bedrijven komen vaak doordat er alsmaar beter op de kosten wordt gelet. Daar is natuurlijk helemaal niets mis mee, maar de omzetontwikkeling is regelmatig een stuk minder prettig. Omzetdalingen zijn aan de orde van de dag. Denk dus niet dat winstherstel hetzelfde is als economisch herstel, want dat is niet helemaal zo. Wat kostenbesparingen zijn voor de een, zijn omzetdalingen voor een ander.

-Voor de rest waren er cijfers over insider buying/selling in de VS. De indices mogen dan wel hard gestegen zijn, de insiders zijn vooral aan het verkopen. Van kopen is echt helemaal geen sprake.

Kees de Kort

Geen opmerkingen:

Een reactie posten