vrijdag 9 april 2010

31 maart 2010

-Op de bekende Europese aandelenmarkten is de volgende volkomen niets dag in de maak. Er kunnen geen misverstanden bestaan over de inhoud van de berichten, maar het niet lezen/niet luisteren/niet nadenken is tot norm verheven. En dan kunnen de koersen dus min of meer blijven liggen.

-Nog een keer over de problemen in de Ierse financiele sector. Die zijn echt serieus groot. Afboekingen van 50% zijn aan de orde van de dag en er moet een supertanker met nieuw belastinggeld ingeplempt worden. En wat gebeurt er in de rest van de wereld? Daar wordt boekhouden tot een nieuwe kunstvorm verheven, daar kijken we ontzettend de andere kant op, daar wordt de realiteit volledig ontkent en daar wordt alles zoveel en zolang mogelijk naar voren geschoven. Of denkt u misschien dat de zelfbenoemde financiele toppers in allerlei landen het zoveel beter hebben gedaan dan de Ierse toppers?

-Het is echt geen toeval dat het IMF maar eens begonnen is met het (iets) neerwaarts bijstellen van de groeiverwachtingen van Duitsland. Ook daar wordt wat gemompeld over probleepjes bij allerlei banken. Onze voorspelling? Binnen een paar maanden nieuws over verliezen met heel veel nullen.

-De roze zonnenbrillen zaten gistermiddag met vergrootglazen naar de laatste berichten over de Amerikaanse huizenmarkt te kijken. Nou, als je de afgelopen anderhalf jaar in een hol gewoond hebt, dan kan het er nog positief uitzien, maar als je ergens in die tijd ook maar een krant hebt gelezen met berichten over de nagenoeg oneindige overheidssteun voor de bouw, dan wordt het tijd om de stormbal hoog in de mast te hijsen nu het einde van al die maatregelen in zicht is.

-Nog een leuke voor de thuiszoekers. Duik voor de aardigheid eens in de financiele situatie van Amerikaanse steden en staten. En probeer dan te bedenken wat dat voor het herstelverhaal kan betekenen.

-Er zijn ook droefsnoetjes die maar blijven zeuren dat het binnenkort in Japan wel beter moet gaan. Van tijd tot tijd komt er ergens uit die economie een getalletje wat dan niet gitzwart is. Behalve die getalletjes is er met grote regelmaat nieuws over lonen die dalen, over de vergrijzing met de pensioenproblemen, over de extreem lage rente en over nog een stuk of wat minpunten. Bij AFS is een optelsom van tientallen minpunten en een enkel pluspuntje meer dan voldoende reden dat 'herstel in Japan' - verhaal gewoon te negeren.

Kees de Kort

Geen opmerkingen:

Een reactie posten