woensdag 28 april 2010

28 april 2010

-De ontwikkelingen met betrekking tot Griekenland en Portugal zijn natuurlijk het thema van de dag op de Europese aandelenmarkten. De zorgen daarover zijn sterk aan het toenemen en het geloof in een goede afloop snel aan het afnemen. Veel behoorlijk wat lagere noteringen zijn het gevolg waarbij met name de financials (potentiƫle verliezen) harde klappen krijgen.

-De kern van het verhaal is natuurlijk de terugkeer van het risicobesef bij de aandelenmannetjes. Dat er geschrokken wordt van de neerwaartse bijstelling van de kredietwaardigheid van Portugal zegt helemaal niets over Portugal en echt alles over de gigantische blinde vlekken in aandelenland. Die bijstelling was 100% voorspelbaar, net zoals 100% voorspelbaar is dat er nog series andere neerwaartse bijstellingen gaan komen.

-Eigenlijk is het onvoorstelbaar dat ook maar een belegger ook maar enige waarde toekent aan de meningen van die kredietwaardigheidsbeoordelaars. De geloofwaardigheid van die bedrijven kan na 3 jaar alles, maar dan ook alles, volkomen, maar dan ook volkomen verkeerd zien, toch niet hoger dan nul zijn?

-Los daarvan kan het geen kwaad a.s.a.p. stil te gaan staan bij de echte risico's in de financiƫle wereld. En dat zijn niet een aantal Zuid-Europese landen, maar grote landen als het VK en vooral de VS waar de problemen in absolute getallen gemeten een stuk serieuzer zijn. Heeft u dan nog wat tijd over dan willen we nog even de termen 'vergrijzing' en 'pensioenen' noemen.

Kees de Kort

Geen opmerkingen:

Een reactie posten