maandag 19 april 2010

19 april 2010

-Het verhaal van de dag is natuurlijk de mogelijke fraude waar Goldman Sachs door de SEC van beschuldigd is. Het resultaat is in ieder geval dat er op de bekende Europese aandelenmarkten veel meer minnetjes dan plusjes staan en de omzetten bij de financials behoorlijk hoog zijn.

-Goldman Sachs dus. Beschuldigen is een ding, bewijzen een stuk moeilijker. En al helemaal in de wereld van de extreem creatieve produkten waar het hier over gaat. Wat die produkten worden verhandeld in een wereld waarin sommige aspecten wel juridisch geregeld zijn, maar ook een heleboel helemaal niet tot maar een klein beetje. En de zakenbanken zijn absolute meesters is het bewegen op de verste grenzen van wat net wel mag, van wat net niet mag en van alles wat niet geregeld is. Bovendien hebben de klanten/tegenpartijen van die zakenbanken uiteraard een eigen verantwoordelijkheid met betrekking tot hun aan- en verkopen en zijn het op geen enkele manier willoze slachtoffers. Sterker, ze deden allemaal ontzettend graag zaken met die zakenbanken en vonden zichzelf erg slimme mannetjes/vrouwtjes (denk maar even aan de bonusdiscussies). In de publieke opinie en de politiek is het oordeel hierover natuurlijk wel duidelijk, maar het juridische oordeel is (voorlopig) een heel ander verhaal.

-Dat de koersen van de financials nu onder druk staan is volkomen begrijpelijk. Er gaan ongetwijfeld meer regels en voorschriften komen en het niet-gereguleerde gedeelte van het financiƫle speelveld gaat waarschijnlijk kleiner worden. Dus worden de mogelijkheden om makkelijk geld te verdienen ook een stuk kleiner. En dan hebben we het nog niet eens over de mogelijk te betalen schadevergoedingen gehad die eraan kunnen komen als rechters oordelen dat er bij Goldman sprake was van fraude. Want wat Goldman deed, deden veel meer financials, alleen bijna nooit zo goed.

Kees de Kort

Geen opmerkingen:

Een reactie posten