vrijdag 9 april 2010

7 april 2010

-Voor de zoveelste keer de afgelopen maanden is het ook deze morgen extreem rustig op de bekende Europese aandelenmarkten. Berichten, omzetten en koersbewegingen, het stelt allemaal niets voor. De indices bewegen zich rondom de slotstanden van gisteren.

-Er blijven mensen roepen dat het extreem laag houden van de korte rente positief is voor aandelen. Die mensen bewijzen alleen maar echt helemaal nergens verstand van te hebben. Als die economien alleen maar kunnen herstellen als de rente ontzettend laag blijft, zegt dat natuurlijk alles over de oneindige broosheid van dat herstel. En het zegt ook alles over de resultaten van de financiele instellingen als die niet zonder dat ongeveer gratis geld kunnen.

-Hoe belangrijk de rol van al die subsidies is geweest de afgelopen tijd, wordt ook steeds duidelijker. In Duitsland bijvoorbeeld zijn de autoverkopen na het stoppen van die aankoopsubsidies met ongeveer 25% gedaald. Het tijdelijk overeind houden van die verkopen heeft in ieder geval euro 5 mrd gekost.

-Consumptie in de VS. Daar zou het beter meegaan. Langzaam maar zeker wordt duidelijk hoe dat kan, want de arbeidsmarkt en de lonen ontwikkelen zich immers maar heel matig. Wat blijkt nu? In de VS zijn miljoenen mensen gestopt met het betalen van hun hypotheken en gebruiken dat geld om andere dingen van te kopen. Tegelijkertijd mogen de banken die niet-betalingen ongeveer negeren en de consequenties ervan vooruit schuiven. We hopen dat u begrijpt dat het begrip 'blijvend herstel' zo op geen enkele manier aan de orde kan zijn.

Kees de Kort

Geen opmerkingen:

Een reactie posten