donderdag 22 april 2010

22 april 2010

-Het zijn toch weer de berichten uit Griekenland die de stemming op de bekende Europese aandelenmarkten onder druk zetten. De financiële problemen daar lijken nog groter te zijn dan waar tot nu toe mee gerekend werd. Deze min blijkt belangrijker dan de plus van een serie bedrijfscijfers die er alleszins netjes uitzagen.

-Opmerkelijk blijft de onwil van verantwoordelijke instanties om de ontstane realiteit onder ogen te zien. Vanmorgen weer de bekende Pavlov-reactie van de Nederlandse politiek na een voorstel om iets te doen aan het inperken van mogelijkheden om hypotheken af te sluiten. Blijkbaar gaat het beschermen van de belangen van de mensen die het meeste lawaai maken als er een voorstel wordt geformuleerd boven iedere andere overweging. De status quo is heilig verklaard en moet tegen elke prijs in stand worden gehouden.

-Dan zijn er alle plannen om de financiële sector onder controle te krijgen. De meeste daarvan spannen het paard achter de wagen en gaan in de uitvoering duizelingwekkend gecompliceerd zijn. Er kan ook nagedacht worden over wat de oorzaken van de problemen geweest zijn en maatregelen nemen die daar op ingrijpen. Denk bijvoorbeeld aan een versterking van het eigen vermogen of denk aan het verminderen van de leverage. De betrokken banken gaan natuurlijk moord en brand schreeuwen, maar het kan makkelijk.

-De roze brillenbrigade moet eens uitzoeken wat de laatste ideeen zijn over de aandelenmarkten van de Amerikaanse econoom Robert Shiller. Robert wie? Nou, dat is de man die als een van de eersten niet alleen de ICT-crash voorspelde, maar ook de problemen op de Amerikaanse huizenmarkten tamelijk precies voorzag. Kortom, een man die veel meer gelijk heeft gehad dan extreem veel koersenkijkertjes en andere koffiedikspecialisten.

Kees de Kort

Geen opmerkingen:

Een reactie posten