vrijdag 16 april 2010

15 april 2010

- Het verhaal van de dag op de bekende aandelenmarkten is het herstel in de VS, tenminste als de voorpagina's van de bekende kranten geloofd kunnen worden. Opmerkelijk genoeg wordt daar door de beleggers niet op de bekende weg op gereageerd. Sterker, veel koersen noteren wat lager, al stellen de omzetten maar weinig voor.

-Met name de ontwikkeling van de detailhandelsverkopen was voor de persberichtenoverschrijvers een belangrijk thema. Dat het met de arbeidsmarkt niet goed gaat, dat de lonen nauwelijks stijgen, dat het consumentenvertrouwen onder druk staat, dat de kredietverlening afneemt, dat de huizenprijzen weer dalen en dat het aantal huisuitzettingen explosief stijgt, al die dingen doen blijkbaar niet ter zake. Als er maar lekker besteed wordt. Over de vraag waar het geld dan wel vandaan komt (begrotingstekorten) en wat de consequenties daarvan kunnen zijn (exploderende schulden), is helemaal niets te lezen.

-Ander goed nieuws waren de mooie resultaten van JP Morgan. Wat de pennenlikkers vergaten te melden is dat de banken in de VS gewoon niet meer met tegenvallende cijfers kunnen komen. Op de eerste plaats krijgen ze ongelimiteerd gratis geld en op de tweede plaats hebben ze van de accountants de volledige vrijheid gekregen om te rapporteren wat ze willen. Zo kunnen zelfs de zelfbenoemde toppers geen verliezen meer laten ontstaan.

-Het wordt overigens wel de hoogste tijd om serieus medelijden met de jongeren te krijgen. De rekening voor al die flauwekul is namelijk hard aan het oplopen en dan komt bijvoorbeeld ook de vergrijzing eraan. Die jongeren gaan echt de rest van hun leven zwaar betalen. Er is al een partij voor de dieren, grote vraag is wanneer er een partij voor de jongeren gaat komen.

Kees de Kort

Geen opmerkingen:

Een reactie posten