vrijdag 9 april 2010

26 maart 2010

-De beleggers weten zichzelf er vanmorgen niet van te overtuigen dat alle berichten maar genegeerd moeten worden. Op de bekende Europese beurzen is het daarom tamelijk rustig. Omzetten en koersbewegingen stellen niet veel voor. Voor de goede orde: nieuws is er meer dan voldoende en de inhoud ervan is ook volkomen duidelijk (lees: niet best).

-Nou, in Europa is er een soort plan opgesteld om, als het er op aan komt, de Griekse regering te helpen. Helaas is het primair een plan voor de publieke tribune en kan met tamelijk grote zekerheid voorspeld gaan worden dat het niet gaat werken. Daar gaat de unanimiteits-regel wel voor zorgen. Dat de koers van de euro ongeveer niet veranderde na dit ''goede'' nieuws geeft aan dat ook de valutahandelaren niet echt onder de indruk waren.

-In Nederland was het weer Nout-time. Grote interviews en veel teksten. Belangrijk waren de voorzichtige uitspraken over het bestaande economische herstel. Goed lezen, herstelhopers. Nout ziet nogal wat dingetjes die kunnen gaan tegenvallen. Een ander onderwerp betrof het ja/nee veranderen van het systeem van hypotheekaftrek. Nout vindt het geen goed idee om dat nu te doen. Hij blijft toch in hart en nieren een van de mensen van het tegen iedere prijs handhaven van de status quo en het vooruitschuiven van de problemen.

-En dat is natuurlijk de kern van het probleem. De verantwoordelijke autoriteiten zijn er heilig van overtuigd dat het grote publiek de waarheid niet wil horen en hebben besloten het daar dan ook maar niet over te hebben. Met alle consequenties vandien, want de rekening loopt alsmaar verder op, er wordt helemaal niets opgelost en anderen gaan ervoor opdraaien.

Kees de Kort

Geen opmerkingen:

Een reactie posten