dinsdag 13 april 2010

13 april 2010

-De stemming op de bekende Europese aandelenmarkten is vanmorgen bijzonder afwachtend. Oftewel, het is voorlopig weer een helemaal niets dag. Er wordt misschien gewacht op de publicatie van de eerste eerste kwartaalresultaten.

-In dat verband waren er gisteren de cijfers van Alcoa, in de VS traditioneel het eerste bedrijf wat de resultaten bekendmaakt. Die vielen tegen. Ze waren weliswaar beter dan een jaar geleden, maar er moest toch een behoorlijk verlies gemeld worden. Exclusief alles wat tegenzat, zagen de resultaten er natuurlijk beter uit.

-Een opmerkelijk bericht in de VS kwam van de NBER, de organisatie die verantwoordelijk is voor het officieel aan- en afkondigen van recessies in de VS. De NBER durft nog niet te vast te stellen of in de VS de recessie voorbij is. Dat klinkt niet echt als een lekker herstelverhaal.

-En dat is ook volkomen begrijpelijk als gekeken wordt waar het herstel tot nu toe vandaan is gekomen. Dat is namelijk volledig te danken aan de krankzinnige overheidstekorten die ontstaan zijn. Over de eerste zes maanden van het huidige boekjaar is dat tekort opgelopen naar $ 720 mrd !!! En dan nog geen blijvend herstel.

-In eigen land kwam ING met een opvallend bericht. In 2010 gaat de kredietverlening waarschijnlijk dalen. En niet omdat ING nou bijzonder moeilijk doet, maar omdat de vraag naar kredieten van klanten aan het afnemen is. Blijkbaar krijgen meer en meer mensen in de gaten dat hun bestaande schuldposities wel eens voor problemen kunnen gaan zorgen (werkloosheid, inkomensdalingen, huizenprijzen).

Kees de Kort

Geen opmerkingen:

Een reactie posten