maandag 26 april 2010

23 april 2010

-Er is niet echt een thema van de dag vanmorgen op de bekende Europese aandelenmarkten. Wel zijn er een serie berichten die meevallen. Veel wat hogere noteringen zijn het resultaat met omzetten die wat hoger zijn dan eerdere dagen om deze tijd.

-Die meevallende berichten betreffen primair de resultaten van nogal wat bedrijven. Er worden tamelijk veel forse winststijgingen gemeld. In verschillende gevallen is er dan op nog meer gerekend, maar de getallen mogen er zijn. Probleem is alleen dat het begrip 'waardering' geen enkele betekenis meer lijkt te hebben. Als de getallen er goed genoeg uitzien wordt er gekocht, ongeacht de prijs. Let daarop en blijf de uitspraken van Robert Shiller in de gaten houden.

-Het blijft trouwens opmerkelijk hoe de bedrijfscijfers zich verhouden tot bijvoorbeeld de ontwikkelingen op de arbeidsmarkten, de begrotingstekorten, de lonen, de kredietverlening, de persoonlijke faillissementen en de huizenmarkten. Allemaal aspecten waar mogelijke plusjes alleen met vergrootglazen te zien zijn en dan toch zulke cijfers.

-Voor de rest blijven de ontwikkelingen in Griekenland de gemoederen bezighouden. Er wil maar niet duidelijk worden wat er in Griekenland zelf gaat gebeuren om de ontstane problemen het hoofd te bieden. En zolang daar geen verandering in komt, gaat de nervositeit alleen maar verder toenemen.

-Tenslotte nog wat amateurtoneel. President Obama heeft de financiƫle sector nog eens gewaarschuwd. Zo zo, nou, nou. Na bijna twee jaar van ongelimiteerd pamperen, steunen, geld geven, garanderen en nog veel meer, gaat er nu wel wat veranderen? Change you can believe in, weet u het nog?

Kees de Kort

Geen opmerkingen:

Een reactie posten