maandag 12 april 2010

9 april 2010

-In de VS was er gisteren een getalletje wat er wel leuk uitzag, dus vanmorgen zit de stemming op de Europese aandelenmarkten er goed in. Zo makkelijk kan beleggen zijn. En het wordt nog makkelijker als je in staat bent de inhoud van al het andere nieuws te negeren. Over een breed front noteren de koersen wat hoger, al stellen de omzetten maar weinig voor.

-Dat leuk uitziende getalletje in de VS had betrekking op de omzetontwikkeling van een aantal detailhandelsketens die duidelijk beter was dan waar op gerekend werd. Daar kunnen zonder moeite minstens 4 kanttekeningen bij gemaakt worden, maar dat gebeurt natuurlijk niet. Denk aan: faillissementen concurrentie, andere cijfers omzetbelasting, makkelijke vergelijkingsperiode, geen hypotheekverplichtingen betalen, maar het geld wel uitgeven en de dalende uitstaande credit card schuld.

-Erg opmerkelijk nieuws. In Nederland zijn zelfs de makelaars nu bereid toe te geven dat het niet allemaal rozengeur en manenschijn is op de huizenmarkt. Dat betekent in de praktijk dat er waarschijnlijk prijsdalingen aan zitten te komen.

-Nog meer goed nieuws. Langzaam maar zeker beginnen de volwassenen het roer over te nemen van de PR-mannetjes/vrouwtjes. In Nederland voert minister Donner de druk op de pensioenfondsen op om hun klanten eens fatsoenlijk te informeren over hoe de zaken ervoor staan. De uitkomsten daarvan gaan natuurlijk niet prettig zijn, maar ieder herstelproces kan pas op gang komen als de realiteit onder ogen wordt gezien. Dat daar eerst een hoop gedonder over gaat komen, lijkt wel zeker. Hetzelfde proces is trouwens in de VS ook op gang aan het komen. En de uitkomsten tot zover zijn tamelijk gruwelijk.

Kees de Kort

Geen opmerkingen:

Een reactie posten