maandag 26 april 2010

26 april 2010

-De berichten rondom de 'redding' van Griekenland blijven het nieuws domineren. En omdat Griekenland 'gered' wordt, kan er gekocht worden. Zo eenvoudig kan het leven als belegger zijn. Als dan ook nog bekend wordt dat TomTom over het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinstmarge van wel 1% heeft weten te behalen, weet je het als belegger al helemaal zeker: why worry, be happy.

-Het is nog niet verboden om even stil te staan bij de oorzaken van het wereldwijde economische herstel wat heeft plaatsgevonden. En die oorzaken kunnen teruggebracht worden naar een oorzaak: ontzagwekkend grootschalig optreden van de monetaire en fiscale autoriteiten overal ter wereld. Dat heeft gewerkt, zoveel is zeker. Er is sprake van herstel, maar dat herstel is wel een buitengewoon kostbaar herstel geweest.

-Opvallend blijft ook dat ongeveer geen van al die maatregelen wordt teruggedraaid of beƫindigd. Blijkbaar hebben de autoriteiten er maar erg weinig vertrouwen in dat het economisch zonder al die dingen het goed kan gaan. Hoe duidelijk kan het ontbreken van vertrouwen in de particuliere sector zijn?

-En dan is er nog het kleine detail van de rekening voor de redding van de economie. Sparen wordt keihard ontmoedigd en de schulden lopen nog steeds in een geruststellend tempo op (begrotingstekorten). Dat de jongeren van Nederland (en andere landen natuurlijk) collectief blijven zwijgen over de grootschalige ondermijning van hun financiƫle toekomst blijft een opmerkelijk neveneffect van de crisis.

Kees de Kort

Geen opmerkingen:

Een reactie posten