maandag 3 mei 2010

3 mei 2010

Griekenland, Griekenland en nog meer Griekenland. Daar en ergens anders over gaat het vanmorgen op de bekende Europese aandelenmarkten. En omdat de beleggers het toch niet helemaal meer vertrouwen, noteren de meeste koersen iets lager dan de slotstanden van vrijdag.

-De realiteit is natuurlijk veel somberder dan de aandelenbeleggers nu bereid zijn te accepteren. Op de obligatiemarkten is het risicobesef aan het terugkeren en dat gaat onvermijdelijk gevolgen krijgen voor de lange rente op een hoop plaatsen. Er wordt nu gekeken naar de financiƫle posities in andere landen en daar is meer dan voldoende slecht nieuws voorhanden. Er zitten serieuze verliezen aan te komen.

-Wat er nu gebeurt, is dat de landen die Griekenland helpen eigenlijk hun eigen banken en pensioenfondsen aan het helpen zijn. Mochten de Griekse problemen namelijk uit de hand lopen, dan gaan die organisaties forse verliezen lijden, want Griekse leningen zitten in veel portefeuilles. Jarenlang kijken de beleggers dus nergens naar en geven veel te goedkoop krediet (het rendement op Griekse staatsleningen was maar iets hoger dan het rendement op bijvoorbeeld Bunds) en als het mis dreigt te gaan, worden onmiddellijk de 'help ons' - bordjes de lucht in gestoken.

-En dus zijn het voor de zoveelste keer de belastingbetalers die door de respectievelijke regeringen gedwongen worden om de beleggers te redden. Wanneer gaat daar een keer een einde aan komen? In een verder verleden werd er nog wel eens gestolen van de rijken om de armen te helpen, nu wordt er keer op keer gestolen van de 'armen' om de 'rijken' te redden. Hoe vaak denkt u dat dit nog kan gebeuren voordat het grote publiek doorkrijgt wat er aan de hand is?

Kees de Kort

Geen opmerkingen:

Een reactie posten