vrijdag 9 april 2010

23 maart 2010

-Het lijkt weer 'er-is-maar-weinig-nieuws-dus-het-gaat-goed' - dag te worden op de bekende Europese aandelenmarkten. Veel wat hogere koersen met omzetten die maar weinig voorstellen, zijn het resultaat.

-Behalve de beleggers lijken ook de verantwoordelijke autoriteiten hard bezig zichzelf ervan te overtuigen dat het nu allemaal een stuk beter gaat en dat de problemen wel zo'n beetje overwonnen zijn. Anders is toch niet te verklaren dat er in vergelijking met een jaar of twee geleden eigenlijk helemaal niets veranderd is. Geen nieuwe regels, geen ander toezicht, ongeveer niemand gestraft/ontslagen, gewoon helemaal niets. Het begint er echt op te lijken dat er helemaal niets geleerd is en het is geen toeval dat de commercie weer praatjes aan het krijgen is.

-Een belangrijke test of het wel beter gaat, is zich aan het ontwikkelen in de VS waar de afgelopen anderhalf jaar de huizenmarkt alleen maar niet nog veel verder verslechterd is omdat de Amerikaanse overheid die markt totaal heeft overgenomen. Nu wil diezelfde overheid zich langzaam gaan terugtrekken en is het dus de grote vraag of de particuliere sector het stokje kan/gaat overnemen. Gebeurt dat niet/onvoldoende dan komen er vervelende tijden aan.

-En dan is er altijd de media-aandacht voor de succesvolle beleggingsverhalen en het zo snel mogelijk zwijgen over mislukkingen. In het fd vanmorgen een verhaal over een inderdaad bijzonder succesvol beleggingsfonds. Wanneer gaat er eens meer belangstelling komen voor de ontzaggelijke aantallen fondsen die het een stuk tot extreem veel slechter doen. Of voor succesvolle fondsen die zichzelf later opblazen. Misschien dat de beleggers dan ook anders/beter naar kans/risico-verhoudingen gaan kijken.

Kees de Kort

Geen opmerkingen:

Een reactie posten