vrijdag 9 april 2010

25 maart 2010

-Geen dramatisch slecht nieuws, dus gaat het helemaal goed in de wereld en kunnen we blijven kopen. Hoe simpel het leven kan zijn, bewijzen de aandelenmannetjes en -vrouwtjes bijna dagelijks. Hogere koersen, met als belangrijkste argument waarschijnlijk: wat moeten we dan?

-In de grote mensen wereld is er iets meer besef van het concept 'realiteit'. De ontwikkelingen met betrekking tot Griekenland bijvoorbeeld houden daar de gemoederen terecht bezig. Grote vraag is of de Europese hotemetoten in staat gaan zijn een plan op te stellen hoe een en ander aangepakt kan worden. Als dat niet lukt (reeele kans), dan kan de koers van de euro een volgende dreun naar beneden krijgen.

-Gisteren nog het nieuws dat de kredietwaardigheid van Portugal naar beneden wordt bijgesteld. 100% voorspelbaar natuurlijk, maar voor sommige mensen toch een indicatie dat problemen niet vanzelf verdwijnen en ook onprettige consequenties kunnen krijgen. Hoe het ook zij, op de obligatiemarkten begint men zich iets meer zorgen te maken. Waarom er nog naar die kredietwaardigheidsbeoordelaars wordt gekeken is een groot raadsel, maar de toenemende belangstelling voor de exploderende schulden komt geen dag te vroeg.

-Voor de 'hope springs eternal' - crowd (a.k.a. de aandelenmannetjes) was het gisteren een sombere dag. In de VS de laagste 'new home sales' sinds de statistieken worden bijgehouden. Gelukkig gaat het iets beter met de Britse detailhandelsverkopen. (Dat daar een begrotingstekort van ongeveer 12% van het nationaal inkomen voor nodig was, doet uiteraard niet ter zake.)

Kees de Kort

Geen opmerkingen:

Een reactie posten