maandag 2 juli 2012


- Op de bekende Europese aandelenmarkten is de euforie over de resultaten van de eurotop van vorige week blijkbaar nog niet uitgewerkt. Veel wat hogere noteringen met omzetten die weinig bijzonder zijn. Handelaren/beleggers bewijzen voor de zoveelste keer geen enkele interesse in de realiteit te hebben en zich voor 100% te laten leiden door hoop, geloof en liefde. Leuk voor meisjes van 16, minder verstandig voor beheerde vermogens. 

- Er is namelijk vorige week echt helemaal niets opgelost. Wat er gebeurd is, is dat er een nieuw voorraadje pleisters is neergelegd op een plaats waar iedere dag ongelukken gebeuren. En nu proberen handelaren/beleggers zichzelf ervan te overtuigen dat die pleisters die plaats veiliger hebben gemaakt. En die mensen krijgen ook nog een salaris.  Pas als duidelijk wordt wat er in de verschillende landen gaat gebeuren om de ontstane onevenwichtigheden aan te pakken en de groei op gang te brengen, is er reden voor optimisme. Tot daar meer duidelijkheid over komt, worden alle problemen sowieso alleen maar groter.

- En dat proces is ook gaande in de VS. De inhoud van de financieel-economische berichten daar worden echt alleen maar slechter. Afgelopen vrijdag waren er weer cijfers over de inkomens- en bestedingsontwikkeling. Korte conclusie: met die cijfers is er geen schijn van kans dat de Amerikaanse economie verder kan herstellen.

- Voor de mensen die om volstrekt mysterieuze redenen nog steeds geloven dat de ontwikkelingen in China een duidelijke plus voor de wereldeconomie kunnen zijn, was er vanmorgen weer een kleine reality check. Voor de zoveelste keer vallen de cijfers van de inkoopmanagers uit de industrie gewoon tegen. Die mensen moeten gaan nadenken over het antwoord op de vraag hoe heel veel kleine en grote tegenvallers opgeteld toch tot een hoge groei kunnen leiden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten