woensdag 25 juli 2012


- Op de bekende Europese aandelenmarkten gebeurt vanmorgen maar weinig. Berichten om iets mee te kunnen doen, zijn er meer dan genoeg, maar dat gebeurt niet echt. Het blijft fascinerend om te merken hoe handelaren/beleggers in staat blijven de financieel-economische realiteit gewoon keihard te negeren. Men blijft zich concentreren op de 'beter dan verwachte' cijfers zonder zich ook maar een seconde druk te maken over hoe die cijfers er nou werkelijk uitzien.

-Zo zijn er de afgelopen dagen series bedrijven gekomen die behoorlijke winstdalingen moesten melden, om maar niets te schrijven over de omzetontwikkeling en de verwachtingen. Maar bijna al die resultaten waren wel 'beter dan verwacht' en dus 'goed' en blijkbaar geen enkele reden om eens verder na te denken.

- Als dat wel gebeurt, kan er nagedacht worden over de ontwikkelingen met betrekking tot de Europese schuldencrisis of over de laatste cijfers met betrekking tot de Europese economie. Denk aan die cijfers over de inkoopmanagers waarbij ook het nieuws uit Duitsland dik tegenviel.

- Terug naar de euro-schuldencrisis en de talloze plannen en pogingen om dat tij te keren. Nu op sommige plaatsen in de media geprobeerd wordt uit te zoeken hoe het er nou daadwerkelijk aan toe gaat in een paar van die landen, wordt per artikel duidelijker hoe zeer de zaak in de loop van de tijd op veel plaatsen meer dan volledig uit de hand gelopen is. De crisis waar ze nu in terecht zijn gekomen was onvermijdelijk, alleen het startmoment ervan was onzeker. Geld geven in welke vorm dan ook, is geld weggooien. Er gaat in die landen geen sprake zijn van enige structurele verbetering voordat er echt omvangrijke ombuigingen en hervormingen zijn doorgevoerd. De oplossing moet niet uit Brussel of Frankfurt komen, maar uit Athene, Rome, Madrid etc.... 

1 opmerking:

  1. We horen al heel lang je vooruitziende blik, ik heb nog eens je kwalificatie van de ING deal teruggeluisterd uit begin 2009. Hoe komt het toch dat we eenvoudige zaken die voor elk huishoudboekje en gezin gelden, vergeten als we het over een land hebben? Bv geen geld uitgeven dat je niet hebt of nooit terug kunt betalen, of vertrouwen op een suikeroom wiens beurs nooit leeg lijkt te raken?

    BeantwoordenVerwijderen