donderdag 26 juli 2012


- De bekende Europese aandelenmarkten laten vanmorgen geen eenduidig beeld zien. Berichten zijn er meer dan genoeg en de rode draad erin volkomen duidelijk, maar er wordt op verschillende plaatsen verschillend op gereageerd. Zeker in Nederland is er sprake van behoorlijke koersbewegingen en behoorlijke omzetten. 

- Terug naar die rode draad. Die is simpel: steeds meer slechte cijfers en steeds minder mooie cijfers. En dat geldt niet alleen voor de macro-economische cijfers, maar natuurlijk ook voor die van de bedrijven. Dat handelaren/beleggers hysterisch positief blijven reageren op slechte, maar 'beter dan verwachte' resultaten en verder nergens naar kijken, gaat onvermijdelijk erg onprettige consequenties krijgen. 

- Er blijven natuurlijk altijd bedrijven die met mooie cijfers komen. Dat zijn er echter steeds minder en er komen er steeds meer die forse winstdalingen en verliezen moeten melden. Blijven hopen op betere tijden is mooi, maar de economische realiteit accepteren is toch belangrijker. 

- En die economische realiteit is niet prettig en nog vervelender, er is echt geen enkele indicatie, maar dan ook geen enkele, dat het binnen afzienbare tijd beter kan gaan. Sterker, alles, maar dan ook alles, wijst op veel meer problemen. Dat is niet leuk, niet positief, niet denken in termen kansen en wat u er ook verder van mag denken, het is wel de realiteit. En succesvol beleggen is nog altijd primair het verstandig omgaan met de realiteit. 

1 opmerking:

  1. En toch... de beurs heeft altijd gelijk en gaat gewoon omhoog. Wellicht over jaren naar beneden, maar met een Draghi en Bernanke put zit je op de beurs waarschijnlijk goed. Dat de reele economie volledig vastloopt staat daar (hoe ongelofelijk dat ook is) blijkbaar los van. Kortom: uw argumenten snijden hout, uw conclusie van een onvermijdelijk dalende beurs niet.

    BeantwoordenVerwijderen