donderdag 12 juli 2012

-Op de bekende Europese aandelenmarkten wil de stemming er vanmorgen niet inkomen. Veel wat lagere noteringen met omzetten die maar weinig voorstellen. Berichten zijn er wel, maar de inhoud ervan kent weinig verrassingen. Kijken naar en wachten op elkaar blijft het devies.

-Gisteren de publicatie van de notulen van het FOMC van de Federal Reserve in de VS. Hoe staat die economie ervoor en wat gaat de Fed doen? Twee vragen met twee simpele antwoorden. Met die economie gaat het niet best en nemen de risico's toe, maar het gaat nog niet zo slecht dat er weer 'ingegrepen' moet worden.

-Bedenk svp wel altijd dat alle (en het waren er veel) eerdere ingrepen niet echt gewerkt hebben. Ook opmerkelijk is natuurlijk is het verschil in reacties op de berichten over het manipuleren van Libor door een aantal banken (erg, erger en nog veel erger) en op het manipuleren van de rente door de wereldwijde centrale banken (goed, beter, best). Sterker, er wordt alleen maar gevraagd om nog meer 'íngrijpen' van die centrale banken. Maar ook dat ingrijpen van die centrale banken leidt tot winnaars en verliezers. Denk maar aan de pensioengerechtigden en de spaarders.

-In Spanje gaat het mes in de overheidsuitgaves. Dat moet wel gebeuren, want de tekorten zijn torenhoog, maar een land kan zich nooit rijk bezuinigen. Wat er moet gebeuren is dat de economie weer op gang gaat komen. En daarvoor zijn heel andere maatregelen nodig. U kent ze: hervormingen van de arbeidsmarkt, het afschaffen van zinloze regels en privatiseringen. Om er eens een paar te noemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten