dinsdag 3 juli 2012


- Opnieuw meer plusjes dan minnetjes op de bekende Europese aandelenmarkten met omzetten die alleszins behoorlijk zijn. Berichten zijn er wel, maar handelaren/beleggers zijn voor de zoveelste keer in staat de inhoud ervan volkomen te ontkennen. 

- Wat de afgelopen dagen over de hele wereld bevestigd is, is dat het met de industrie niet de goede kant op gaat. Overal vallen de cijfers van de inkoopmanagers uit de industrie behoorlijk tegen. In de wondere wereld van de aandelenhandel wordt dat echter gezien als 'goed' nieuws, want dat brengt een volgend ingrijpen van de centrale banken weer dichterbij. Dat al het ingrijpen tot nu toe niet erg succesvol is geweest, is een factor die geen enkele invloed heeft.

- Dat het optreden van die centrale banken ook gewoon ongunstige effecten heeft, is zeker. Denk alleen maar aan de pensioenproblemen die overal per dag toenemen. Kijk daarvoor maar naar de gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen. Het is onvermijdelijk dat binnen afzienbare tijd gekort gaat worden op de uitkeringen van behoorlijke aantallen gepensioneerden. 

- Ook bijzonder blijft dat de al jarenlang durende verslechtering van de perspectieven van de eurozone tot nu toe zo weinig consequenties voor de aandelenmarkten heeft gehad. Sinds het uitbreken van de eurocrisis in de lente van 2010 zijn de indices nu geen 10% gedaald. En dat terwijl het aantal problemen aanzienlijk is toegenomen en groter is geworden.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten