vrijdag 29 juni 2012


- Op de bekende Europese aandelenmarkten zit de stemming er vanmorgen lekker in. Bijna alleen maar hogere noteringen met omzetten die niet bijzonder zijn.
U kent de reden: de 'resultaten' van de eurotop. En die aanhalingstekens staan daar niet zomaar.

- Er zijn namelijk wel een paar besluiten genomen, maar de uitvoering daarvan wordt een heel stuk moeilijker dan het lijkt en is nog lang niet zeker. Alles waar bijvoorbeeld het begrip ESM (een van de Europese steunfondsen) in staat, moet met een grote korrel zout genomen worden, want dat ESM moet nog door een aantal parlementen worden aangenomen. En met deze laatste besluiten gaat dat nog wat moeilijker worden.

- Er is bovendien geen enkel besluit genomen wat ingaat op de oorzaak van alle problemen in de eurozone, te weten de structurele onevenwichtigheden in in ieder geval een paar Zuid-Europese landen. Er worden enkele maatregelen voorgesteld waarmee er meer rust op de financiƫle markten moet komen, maar dat is het. Opgelost is er echt helemaal niets.

- De reacties op de financiƫle markten vandaag zijn een 100% overwinning van de perceptie over de realiteit. Die kan in aandelenland nog wel even aanhouden, meer in rente-land gaat het niet lang duren voordat de realiteit weer gaat doordringen.

- Ondertussen worden de problemen in de Amerikaanse economie ook geleidelijk groter. De rode draad in de cijfers die daarover beschikbaar komen is simpel: die worden minder prettig. Nu maar eens afwachten wanneer daar in aandelenland aandacht voor gaat komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten