woensdag 11 juli 2012

-Het is vanmorgen wel heel rustig op de bekende Europese aandelenmarkten. Omzetten en koersbewegingen stellen, een enkele uitzondering daargelaten,  helemaal niets voor. Berichten zijn er natuurlijk wel en de inhoud ervan is volkomen duidelijk, maar handelaren/beleggers proberen nog steeds de realiteit te ontkennen.

-Een van die berichten betrof de maandelijkse grote enquete onder het Amerikaanse midden- en kleinbedrijf. Korte samenvatting van de inhoud: het gaat in een strak tempo de verkeerde kant op. En dat dus in een belangrijk gedeelte van die Amerikaanse economie. Geen prettig idee.

-In de eurozone was er het nieuws dat het Duitse Hooggerechtshof rustig de tijd gaat nemen om te beslissen of het ESM (Europese steunfonds) wel/niet strijdig is met de Duitse grondwet. Slecht nieuws voor de mensen die denken dat de Zuid-Europese landen door Europees optreden 'gered' moeten worden. Het is daarentegen goed nieuws voor de mensen die hopen dat er inn de tussentijd veel meer aandacht gaat komen voor wat die Zuid-Europese landen zelf kunnen doen om uit de problemen te komen. U kent het rijtje ondertussen wel. Arbeidsmarkt, zinloze regeltjes, belasting-inning en privatiseren.

-Ander goed nieuws had betrekking op de redding van de Spaanse banken. Europa gaat toch geen blanco cheque versturen. De eigenaren van die banken moeten een bijdrage gaan leveren en er gaat veel strenger Europees toezicht op die banken komen. Details moeten nog worden uitgewerkt, maar er wordt in ieder geval aan de belastingbetalers gedacht.

-Voor de rest was er het verhaal dat de Europese werkloosheid verder gaat toenemen. Hoe verrassend is dat? Het is in ieder geval een volgende goede reden om in de verschillende hoofdsteden zelf eens maatregelen te gaan nemen en niet te wachten op volgende cadeautjes uit Brussel of Frankfort.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten