dinsdag 24 juli 2012


- Het is vanmorgen tamelijk rustig op de bekende Europese aandelenmarkten. Plusjes en minnetjes houden elkaar zo'n beetje in evenwicht met omzetten die niet speciaal zijn. Berichten zijn er meer dan voldoende en handelaren/beleggers zijn opnieuw extreem selectief in de beoordeling ervan. Alles wat tegenvalt/slecht is, wordt dus volkomen genegeerd en de incidentele meevallertjes worden serieus opgeblazen. 

- Zo zijn er voldoende berichten over de economie die niets goeds beloven. Denk aan de laatste cijfers over de inkomensontwikkeling van freelancers in Nederland of het laatste nieuws over de inkoopmanagers uit de eurozone. En als er nagedacht wordt over de consequenties van de problemen in de Zuid-Europese landen zijn er ook series redenen om nerveus te worden. Die neerwaartse bijstelling van de Nederlandse kredietwaardigheid is volkomen begrijpelijk. 

- Dan zijn er de zinloze verhalen over meer euro-steun aan Spanje. Het vertrouwen in Spanje is totaal verdwenen omdat de Spanjaarden telkens nieuwe problemen presenteren, alleen maar met ongeloofwaardige verhalen komen en echt helemaal niets doen om in Spanje zelf het tij te keren. Dan geld geven, is gewoon geld weggooien. Ook al krijgen de Spanjaarden € 300 mrd, dan nog gaat er geen enkel vertrouwen in een goede afloop ontstaan. 

- De rode draad in de tweede kwartaalresultaten van het bedrijfsleven is ondertussen ook wel duidelijk. Veel moeite om de omzet overeind te houden, veel duidelijke winstdalingen en veel zuinige uitspraken over de toekomst. Dat bijna alle winstdalingen worden gepimpt tot beter dan verwachte cijfers zegt helemaal niets over de resultaten en alles over de bereidheid van beleggers om zichzelf voor de gek te houden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten