donderdag 5 juli 2012

- Er gebeurt voorlopig erg weinig op de bekende Europese aandelenmarkten. Omzetten en koersbewegingen stellen maar weinig voor. Er wordt vooral naar elkaar gekeken en gewacht tot straks de ECB-uitspraken/maatregelen bekend gaan worden.

- Handelaren/beleggers hebben zichzelf weer eens wijsgemaakt dat de ECB nog meer moet gaan doen om het tij te keren. Het idee is dat de korte rente verder omlaag moet en dat de ECB meer obligaties moet gaan kopen. Dat de ECB al jarenlang niets ander doet en de financieel economische problemen in de eurozone toch gewoon per dag groter blijven worden, lijkt helemaal niets uit te maken. Als er maar iets gebeurt waar op gereageerd kan worden.

- Ondertussen gaat het met de Europese economie langzaam maar zeker slechter. Kijk daarvoor maar naar de laatste cijfers met betrekking tot de inkoopmanagers uit de industrie en de dienstverlening waar erg weinig positiefs in te vinden was. Als die economie nu al niet krimpt, dan gaat het in ieder geval niet lang meer duren voordat het wel zover is.

- Opmerkelijk blijft hoe de verantwoordelijke autoriteiten in de hele wereld maar niet lijken te willen begrijpen dat veel van hun maatregelen de problemen alleen maar verder verscherpen. Met name het iedere keer weer aanpassen van eerder gemaakte afspraken en het bedenken van nieuwe plannen zorgt vooral voor meer onzekerheid bij bedrijven en het publiek. De overheid blijkt met afstand de onbetrouwbaarste en onvoorspelbaarste partner te zijn die je kunt bedenken. En meer onzekerheid leidt tot minder bestedingen, minder investeringen, minder groei en dus meer problemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten