maandag 30 juli 2012

-Het wordt steeds moeilijker vol te houden dat er nog enig verband bestaat tussen de financieel-economische realiteit in veel landen en die op de financiƫle markten. Vanmorgen weer veel wat hogere koersen met ook nog eens behoorlijke omzetten. De reden? Als het een beetje meezit gaan Ben B. te W. en Mario D. te F. weer een volgend rondje stimuleringsmaatregelen aankondigen. En dat is goed nieuws?

-Dat alle eerdere maatregelen en plannen niet hebben weten te voorkomen dat de financieel economische realiteit in de hele wereld in een strak tempo aan het verslechteren is, doet op die beurzen totaal niet ter zake. Als er maar wat gebeurt, kunnen we kopen. Of zoiets. Wat er in de eurozone dan feitelijk kan gebeuren zolang de grote spelers het totaal niet met elkaar eens zijn, doet ook totaal niet ter zake. En dat de problemen alleen maar groter worden zolang er in de verschillende landen niets gebeurt om de problemen daar aan te pakken, maakt ook helemaal niets uit. Gewoon kopen, kopen, kopen.

-De realiteit is natuurlijk dat de wereldwijde financiƫle markten een tamelijk zuiver piramidespel geworden zijn waarbij de regeringen en monetaire autoriteiten ervoor zorgen dat er telkens nieuw geld in gepompt wordt waardoor het spel kan blijven doorgaan. Maar als u denkt dat er ooit ergens een piramidespel niet slecht is afgelopen, dan vergist u zich. En als u denkt dat een paar centrale bankiers de wereld kunnen redden, dan vergist u zich ook.

-Opmerkelijk blijft ook waarom bedrijven die willen bezuinigen niet verder komen dan mensen op straat te zetten. Waarom geen loonsverlagingen aanbieden in ruil voor baanbehoud. Niet leuk voor de werknemers natuurlijk, maar thuis zitten met een uitkering is geen prettig alternatief.    

Geen opmerkingen:

Een reactie posten