vrijdag 13 juli 2012

-Het is weer eens erg rustig op de bekende Europese aandelenmarkten. U kent het patroon ondertussen wel: de volkomen duidelijke inhoud van het nieuws meer dan volledig negeren, maar ook niet de lef hebben om te kopen. Omzetten en koersbewegingen stellen dus niets voor.

-Gisteren in de VS de maandelijkse cijfers over de ontwikkeling van het begrotingstekort. De regering-Obama blijft gewoon 50% meer uitgeven dan er binnenkomt waardoor er per maand ongeveer $ 100 mrd in de Amerikaanse economie gepompt wordt. En dat levert dan een groei op die minder is dan 2% op jaarbasis. Hoe duidelijk kan het zijn dat het niet de goede kant op gaat met die Amerikaanse economie. Om het eens extreem genuanceerd te formuleren.

-Ander nieuws uit de VS betrof de huizenmarkt waar nu meer dan 25% van alle mensen met een hypotheek nu in de situatie zit dat de waarde van de hypotheek hoger is dan de waarde van het huis. Tellen we daarbij op dat de inkomens in de VS nauwelijks meer stijgen dan wordt nog veel duidelijker dat die economie steunt op een steeds wankeler wordende basis.

-Het smaakje van de dag in pennenlikkers-land betreft de Chinese groeicijfers. Om onnaspeurbare redenen worden die gezien als belangrijk. Misschien kunnen we even stilstaan bij het gegeven dat China een enorm handelsbalansoverschot heeft en dus veel minder koopt van, dan verkoopt aan de wereld. Als de Chinezen de wereldeconomie moeten redden, moeten ze vooral veel meer gaan kopen van andere landen. Nu verdwijnt er op allerlei plaatsen al tijden nogal wat werkgelegenheid richting China. En dan hebben we het nog niet eens over de totale ongeloofwaardigheid van het getal wat bekend geworden is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten