dinsdag 10 juli 2012

-Op de bekende Europese aandelenmarkten zit de stemming er vanmorgen lekker in. Veel wat hogere noteringen met omzetten die best aardig zijn. Belangrijkste reden? Met de 'redding' van de Spaanse banken gaat het de goede kant op. Is dat zo'n goed nieuws? Alleen in de ogen van handelaren/beleggers natuurlijk, want die redding is niet meer dan een zeer kostbaar klassiek staaltje vooruitschuiven. Opgelost wordt er namelijk helemaal niets, sterker de problemen zijn alleen maar groter geworden. En geen klein beetje.

-En dat laatste heeft alles te maken met de precedentwerking van deze 'redding'. Opnieuw zijn eerder gemaakte afspraken weer aangepast en veel eisen worden er ook niet gesteld. Leuk voor de Spanjaarden, maar alle andere landen zitten hier likkebaardend naar te kijken, want dat betekent dat zij ook kunnen gaan rekenen op veel goedkoop geld zonder al te veel pijnlijke voorwaarden. Voor de eurozone is dat natuurlijk gewoon keihard slecht nieuws. 'Penny wise, pound foolish' is het Britse gezegde.

-Ondertussen blijven de economische vooruitzichten in de eurozone verder verslechteren. Kijk alleen maar naar de toenemende betalingsachterstanden in Nederland, om maar eens wat te noemen. Daar gaat niet veel goeds van komen. Het is nog geen Griekenland waar de economie in een vrije val is terechtgekomen, maar prettig is het allemaal niet. 

-In de VS kwam Alcoa als eerste grote bedrijf met de kwartaalresultaten. Hopelijk gaat het met andere bedrijven een stuk beter want een omzetdaling van 10% en het volledig verdwijnen van de winst is geen positieve ontwikkeling. Om het eens heel voorzichtig te formuleren. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten