maandag 16 juli 2012

-Ook op de bekende Europese aandelenmarkten lijkt de vakantie te zijn begonnen. Het is heel erg rustig. Omzetten en koersbewegingen stellen niets voor en de indices bewegen rondom de slotstanden van afgelopen vrijdag. Berichten om op te reageren, zijn er overigens genoeg.

-Het nieuws van de dag betreft de bereidheid van de ECB om in de 'reddingsoperatie' van (Spaanse) banken een deel van de rekening neer te leggen bij de obligatie-bezitters van die banken. Erg goed nieuws en iets wat natuurlijk al veel eerder had moeten gebeuren. En hoe reageerden de ministers van financien daarop? Die zijn mordicus tegen. Die laten liever de belastingbetalers overal voor op draaien. De redenen? In een eerdere reddingsoperatie in Ierland hebben we dat ook niet gedaan en misschien vinden de financiele markten dit wel een slecht idee. Dus nog steeds gijzelen die ministers zichzelf door erg bang te zijn voor een mogelijke reactie van die markten. Het is blijkbaar beter om het publiek te grazen te nemen.

-In Duitsland lijkt Bundesbank-president Jens Weidmann even de weg kwijt te zijn. Hij vindt dat 'Europa' in Spanje niet alleen de Spaanse banken moet redden, maar 'Europa' moet de hele Spaanse economie redden. Helaas rept Weidmann met geen woord over wat de Spanjaarden zelf moeten doen om zichzelf te redden.

-In dat verband wordt het de moeite waard om op Griekenland te gaan letten. Dat land heeft begin dit jaar een bak geld gekregen onder voorwaarde dat er series maatregelen genomen gaan worden om de ontstane problemen aan te pakken. Binnenkort gaat gekeken worden of dat ook gebeurd is en boze tongen beweren nu dat van de 300 dingen die er moesten gebeuren, aan meer dan 200 daarvan echt helemaal niets gedaan is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten