maandag 9 juli 2012

-Het wil vanmorgen niet echt lukken op de bekende Europese aandelenmarkten. Bijna alleen maar wat lagere noteringen met omzetten die overigens weinig voorstellen. Berichten zijn er wel, maar de bereidheid om er echt iets mee te doen, is er eigenlijk niet. Handelaren/beleggers blijven naar elkaar kijken en wachten op de dingen die gaan gebeuren.

-Afgelopen vrijdag werden de laatste cijfers bekend gemaakt over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Korte conclusie: het wordt niet beter of slechter, het sukkelt allemaal wat door. Hoe er ook naar gekeken wordt, er kan in ieder geval geen blijvend herstel-verhaal van gemaakt worden. De groei in de VS is aan het afzwakken, een andere conclusie is niet mogelijk.

-In de eurozone blijft het natuurlijk om de schuldencrisis gaan. Er wordt nu gewerkt aan de uitvoering van de besluiten die een weekje geleden tijdens de eurotop genomen zijn. Nu maar eens afwachten hoe er in de verschillende landen gereageerd gaat worden als bekend wordt onder welke vriendelijke voorwaarden de Spaanse banken gesteund gaan worden. Het begrip 'precedent' gaat waarschijnlijk nog veel gebruikt worden.

-Tegelijkertijd blijft de lange rente in Spanje en Italie natuurlijk verder oplopen. Natuurlijk? Ja, want de financiele markten kijken niet naar de mogelijke steunaankopen door de ECB, maar wel naar de maatregelen die in die landen zelf genomen worden om de ontstane problemen aan te pakken. U kent het rijtje: arbeidsmarkt, zinloze regeltjes, belastinginning en privatiseringen. En daar gebeurt erg weinig aan.

-In China worden de verwachtingen met betrekking tot de economische groei ook getemperd. Zelfs de Chinese premier is nu bezig om mogelijk misplaatst enthousiasme in de kiem te smoren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten