vrijdag 27 juli 2012


- Na de totale gekte van gistermiddag is er vanmorgen bij handelaren/belegger weer een minuscuul spiertje realiteitsbesef zichtbaar. Veel wat lagere noteringen met omzetten die maar weinig voorstellen. Over de inhoud van de bedrijfsberichten kunnen we kort zijn; geruststellend slecht. 

- Terug naar gisteren toen ECB-president Draghi liet weten er alles aan te gaan doen om de euro te redden. En op basis daarvan ontstond wereldwijd een rally in ongeveer met een beursnotering. Is dat nieuws? Is dat positief? Heeft dat enige betekenis? Nee natuurlijk, dat was 100% voorspelbaar en te verwachten. Wat kan Draghi anders zeggen? Dat alles en iedereen daar nog zo enthousiast over is, zegt alles over de totale wanhoop en intellectuele leegte in beleggersland. 

- Mario kan bovendien beter eens goed opletten met wat hij allemaal wel/niet zegt, want alles wat de ECB uitvoert heeft wel consequenties. Denk alleen maar even aan de spaar- en pensioenproblemen die per dag groter worden en een rechtstreeks gevolg zijn van het beleid van de ECB om de banken te steunen. Zitten we als samenleving te wachten op nog veel meer pensioenellende? 

- Het belangrijkste is echter dat Mario ook nog eens aperte onzin uitkraamt. De euro kan gewoon niet door de ECB gered worden, de euro kan alleen maar gered worden in de hoofdsteden van de landen waar de grote problemen zijn ontstaan. Op die plaatsen moeten plannen gemaakt en uitgevoerd worden om die economieën weer op gang te krijgen en die problemen op te lossen. Als het in die landen allemaal beter gaat, gaat het ook weer een stuk beter met die euro. 

- Opmerkelijk waren de resultaten van een paar lovebaby's van beleggers in binnen- en buitenland. Kijk maar even naar de resultaten van Facebook en Amazon. Heel veel klanten, heel veel verhalen en heel veel hoop, maar er wordt helaas heel weinig verdiend. 

1 opmerking:

  1. En de koersen blijven stijgen, volgende week waarschijnlijk nog sterker dan deze week. De economie zakt weg, maar met de beurzen zal dat niet gebeuren. Zo dom zijn die roze brillen dus niet. Ze zien de afbraak van de werkelijke economie heus wel, maar zijn terecht optimistisch over continu stijgende nominale koersen.

    BeantwoordenVerwijderen