vrijdag 20 juli 2012

-Op de bekende Europese aandelenmarkten is de vakantie echt begonnen. Het is erg rustig. Berichten zijn er wel, maar de nog aanwezige handelaren/beleggers zijn niet bereid er iets mee te doen. Omzetten en koersbewegingen stellen dus helemaal niet voor. De indices bewegen rondom de slotstanden van donderdag.
 
-De berichten hebben zowel betrekking op de macro-economie als op het bedrijfsleven. Gisteren was er een hele serie macro-cijfers uit de VS die allemaal behoorlijk slecht waren en volkomen duidelijk maakten dat het met die economie in een strak tempo de verkeerde kant op gaat. Dat het met de Amerikaanse bedrijfscijfers wat beter lijkt te gaan heeft vooral te maken met het manipuleren van de verwachtingen door de bedrijven zelf. U kent de kreet 'beter dan verwacht' ondertussen wel en het is u ongetwijfeld opgevallen dat bijna alle cijfers bijna altijd 'beter dan verwacht' zijn. 
 
-Zoals u misschien nog weet zijn in het Amerikaanse bankwezen in het najaar van 2008 de accountants op vakantie gestuurd en die zijn nog steeds niet terug. Wat kan er dan in hemelsnaam mis gaan? Nou, dit bijvoorbeeld. Twee grote Amerikaanse banken bezitten samen een grote broker en moeten dus in hun cijfers aangeven wat die broker waard is. En wat blijkt nu? De ene bank vindt die broker $ 9 mrd waard terwijl de andere bank het op $ 22 mrd houdt. Denk aan dit voorbeeld als u iets leest of hoort of ziet over de resultaten of financiĆ«le positie van een bank. 
 
-Nog een nasleep van de crisis heeft betrekking op Ierland waar nu gloednieuwe huizen waar nog nooit iemand in gewoond heeft, gesloopt gaan worden. Onder de bezielende leiding van makelaars en banken (de huizenprijzen kunnen immers alleen maar omhoog) zijn er in Ierland de afgelopen jaren zoveel huizen gebouwd dat er op een bevolking van lang geen 5 mln mensen nu ongeveer 300.000 huizen leegstaan. Die Ierse crisis is nog lang niet voorbij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten