dinsdag 20 september 2011

- Op de bekende Europese aandelenmarkten is het vanmorgen tamelijk rustig. Omzetten en koersbewegingen stellen niet veel voor. Meer plusjes dan minnetjes zorgen ervoor dat de indices wat hoger noteringen. Toch wel opmerkelijk, want de inhoud van de berichten die beschikbaar zijn gekomen, wordt alsmaar onprettiger. Om het eens voorzichtig te formuleren.

- Een van de grote verhalen van nu betreft natuurlijk de Europese schuldencrisis. Na de neerwaartse bijstelling van de kredietwaardigheid van Italiƫ gisteren is de oplossing daarvan niet dichterbij gekomen, net zoals commentaar van de president van de Duitse Bundesbank op het Europese steunfonds (EFSF) niet positief gaat werken..

- Maar er is een volgende crisis in wording: die van het Europese bankwezen waar het onderlinge wantrouwen in een strak tempo aan het toenemen is en nu ook klanten van sommige banken een stuk nerveuzer aan het worden. Gisteren het bericht dat Siemens een fors bedrag heeft weggehaald bij een grote Franse bank en vanmorgen het verhaal dat een grote Chinese bank de contacten met een aantal Europese banken drastisch aan het verminderen is. Dit belooft echt helemaal niets goeds. En dan formuleren we het nog heel terughoudend.

- In Nederland is het Prinsjesdag. Over de inhoud van de begroting is al meer dan genoeg geschreven. De grote vraag is wanneer de verantwoordelijke autoriteiten het grote publiek duidelijk gaan maken dat er vervelende tijden op komst zijn. Dat het binnenkort niet beter gaat. Dat met pappen en nathouden geen enkel probleem opgelost gaat worden. Dat de te betalen rekening aan het oplopen is etc etc.

- En in de VS zitten alle roze brillen en twee hersencelligen te wachten op de plannen die de Federal Reserve morgen gaat presenteren. En dan maar eens kijken hoe ver de bullshit- meter in het rood terecht gaat komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten