woensdag 14 september 2011

- Op de bekende Europese aandelenmarkten heerst een wat afwachtende stemming. Opvallende koersbewegingen zijn schaars, al staan er wel meer minnetjes dan plusjes met omzetten die behoorlijk zijn. Opmerkelijk, want de inhoud van ongeveer alle beschikbaar gekomen berichten is serieus slecht.

- Zo gaat het met de Amerikaanse economie in een strak tempo de verkeerde kant op. Alleen gisteren al: 1) erg teleurstellende cijfers uit het midden- en kleinbedrijf, 2) erg te denken gevende cijfers over de ontwikkeling van de armoede in de VS, 3) volgende lachwekkend hoge cijfers over het begrotingstekort en 4) wat gruwelijke details over de huizenmarkt.

- In de eurozone was het nieuws nauwelijks beter. Zelfs de autoriteiten beginnen nu het onvermijdelijke (Griekenland kan niet aan alle verplichtingen voldoen) te accepteren. De volgende stap in dat proces is dat geaccepteerd moet gaan worden dat er dan forse verliezen genomen moeten worden en dan komt nog de moeilijkste stap: hoe gaan die verliezen verdeeld worden?

- Nog even terug naar de China-worst waar de pennenlikkers, brillenmannetjes en roze brillen zo graag in happen. Misschien kunnen die mensen even noteren wat de Chinese premier gisteren vertelde. Pas als de Europese landen orde op zaken stellen in hun eigen economie├źn, gaan de Chinese autoriteiten Europese telefoontjes aannemen.

- In Nederland is er weer een ongelofelijk achterhoedegevecht min of meer afgerond. Het gaat dan om een paar lachwekkende details in het pensioenakkoord. Dat is een 100% zuiver voorbeeld van het gezegde 'door de bomen het bos niet zien'. De realiteit is heel simpel en onprettig. Er is geen schijn van kans dat alle gedane pensioenbeloftes gehonoreerd gaan worden. Ongeveer iedereen gaat minder krijgen dan waar hij/zij op gerekend heeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten