dinsdag 13 september 2011

- De stemming op de bekende Europese aandelenmarkten is minder somber dan gisteren, maar veel positiever is het niet. Opnieuw bijna alleen maar lagere noteringen en hoge omzetten bij de financials. De schuldencrisis blijft het thema van de dag.

- Er kan ook gekeken worden naar de laatste cijfers van de OESO met betrekking tot de economische groei in de wereld. Daar is niet veel positiefs over te melden. De OESO constateert bijna wereldwijd een vrij plotselinge en behoorlijke afzwakking van die groei. Sinds een paar maanden is nadrukkelijk de klad aan het komen in het herstelverhaal. Niet heel verrassend, daarvoor zijn er de afgelopen weken al voldoende cijfers beschikbaar gekomen, maar wel onprettig.

- Dit beeld wordt overigens geïllustreerd door de cijfers uit de Miljoenennota die gisteren in Nederland zijn uitgelekt. Ook hier een vrij sterke afname van de groei-verwachtingen voor 2012 en als extraatje een tamelijk lachwekkende voorspelling over de ontwikkeling van de koopkracht. Daar wordt op een klein minnetje gerekend. Bij AFS zijn we erg benieuwd wat de honderdduizenden ZZP-ers en kleine ondernemers in ons land daar van vinden.

- In de categorie 'dom, dommer, domst' was het gisteren ook weer prijs. Een paar Italianen lieten weten/doorschemeren dat er in China veel belangstelling zou bestaan voor het kopen van Italiaanse staatsleningen. En de opgetelde massa pennenlikkers en roze brillen ging er blind in. Dit was ongeveer de 10e keer dat een dergelijk China-verhaal te horen/lezen was. Wanneer gaan we dit soort goedkope PR-opzetjes nou eens negeren?

- Misschien kunnen de opgetelde pennenlikkers eens wat meer tijd besteden aan de situaties waarin allerlei banken terecht zijn gekomen. Gisteren het bericht dat Bank of America het met een beetje pech met 30.000 mensen minder gaat doen. Wat denkt u dat dergelijke berichten gaan betekenen voor het consumentenvertrouwen? Denkt u dat Bank of America een uitzondering is? En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten