maandag 12 september 2011

- Het is weer behoorlijk mis op de bekende Europese aandelenmarkten. Bijna alleen maar lagere en soms fors lagere (financials) noteringen, met omzetten die ook soms (opnieuw financials) erg hoog zijn. Er is natuurlijk maar één reden: de Griekenland-crisis die weer fors oplaait.

- Er is natuurlijk maar een bericht van de dag en dat betreft sterke geruchten dat de Duitse regering bereid is een herstructurering van de uitstaande Griekse schulden te overwegen als daar een goed werkend mechanisme aan ten grondslag ligt. Dat tilt de Griekenland-crisis op een heel ander en hoger niveau, want nu komen mogelijke afboekingen in één klap een stuk dichterbij. Die koersdalingen van de financials zijn dan ook echt geen toeval. Een andere, veel belangrijkere, consequentie is dat de nervositeit bij alle spelers weer fors toeneemt en dat gaat onvermijdelijk onprettige consequenties krijgen. Denk bijvoorbeeld alleen maar aan het gezegde: 'als er een schaap over de dam is, volgen er meer'. En denk dan even aan de mogelijke volgende verliezen.

- Ongeveer alle andere beschikbaar gekomen berichten versterken het bovenstaande proces. Zo is er sprake van een neerwaartse bijstelling van de kredietwaardigheid van een aantal grote Franse banken en ook het plotselinge opstappen van Jurgen Stark, de Duitse vertegenwoordiger in het bestuur van de ECB, geeft zwaar te denken. De invloed van de Duitse grondhouding in Europese monetaire zaken neemt zo verder af en daar zijn veel insiders niet blij mee, om het eens voorzichtig te formuleren.

- In het VK is er weer een tamelijk zinloos rapport verschenen over de toekomstige inrichting van het Britse financiële stelsel. Zinloos omdat het pas in 2019 ingevoerd moet zijn, terwijl de problemen er nu zijn en per dag groter worden. Leuk, zo'n vergezicht en ook wel verstandig, maar meer aandacht voor het hier en nu had een stuk verstandiger geweest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten