vrijdag 9 september 2011

8 september 2011

- Op de bekende Europese beurzen is de stemming vanmorgen vriendelijk. Veel wat hogere noteringen met omzetten die niet bijzonder zijn. Berichten zijn er meer dan genoeg en ze worden voor de zoveelste keer extreem selectief bekeken. Wat de markten nu natuurlijk ook ondersteunt, zijn de koersontwikkelingen op Wall Street gisteravond.

- Gisteren was niet alleen een dag zonder extreem negatieve berichten, maar ook een dag met berichten die met (veel) goede wil als positief gezien konden worden. En daar kwam dan nog nieuws overheen wat tot meer acties van de verantwoordelijke autoriteiten gaat leiden. Voor de roze brillen was het allemaal meer dan genoeg. Eerst kopen, niet denken.

- In de eurozone waren er berichten uit verschillende landen die op korte termijn geen enkele invloed gaan hebben, maar die op langere termijn misschien ergens een positief effect gaan krijgen. Zoiets kan met veel fantasie een lichtpuntje genoemd worden. De realiteit op de grond verdwijnt daarmee natuurlijk niet. En vanmorgen was er nieuws met betrekking tot de motor van de Europese economie. In Duitsland daalt de export (niet best), maar erger is dat de OECD nu verwacht dat de Duitse economie in het vierde kwartaal gaat krimpen !!

- Voor de rest gaat er vanmiddag in Europa nog wat geneuzeld worden over de korte rentebesluiten. Volkomen zinloos. Die korte rente is nu zo laag dat iets erbij of iets eraf echt helemaal niets uitmaakt. Er kan beter en wel snel nagedacht worden over wat de consequenties van die extreem lage rente zijn voor spaarders en pensioenen en dus voor het consumentenvertrouwen en de daarbij passende bestedingen.

- In de VS werd (voor de zoveelste keer) duidelijk dat er maar weinig leven meer zit in die economie. Conclusie van de roze brillen? Er komen volgende maatregelen aan om de economie te stimuleren en deze keer (na -tig eerdere mislukkingen) gaan die wel werken. Dus: eerst kopen, niet denken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten