dinsdag 6 september 2011

- Na het slagveld van gisteren is het vanmorgen een stuk rustiger op de bekende Europese aandelenmarkten. Nieuws is er niet zo veel, maar er staan wel meer plusjes dan minnetjes met omzetten die, op enkele uitzonderingen na, niet bijzonder zijn.

- Het grote verhaal, ook van gisteren, is natuurlijk dat het vertrouwen van handelaren/beleggers in een goede afloop van de ontstane problemen alsmaar verder onder druk komt te staan. Met de verschillende economie├źn gaat het op dit moment niet eens zo slecht, al is de richting van de beweging omlaag, maar steeds meer mensen gaan begrijpen dat er binnen afzienbare tijd geen herstel gaat optreden. Sterker, dat de problemen alleen maar aan het toenemen zijn.

- De rode draad in de beschikbaar komende berichten wordt alsmaar duidelijker, en alsmaar onprettiger. Steeds meer minnetjes en grote minnen en steeds minder plusjes en plussen. In combinatie met het falende optreden van de verantwoordelijke autoriteiten ongeveer overal op deze aarde, is dat meer dan genoeg reden om nerveuzer te worden. En nerveuze beleggers verkopen en/of zoeken veilige bestemmingen voor hun geld. Denk aan Treasuries en Bunds.

- Als iets 3x geen enkel effect heeft gehad, is dat voor de hedendaagse verantwoordelijken natuurlijk geen enkele reden om het een 4e keer anders te gaan doen. En dus komt in de VS president Obama met een volgend plan met belastingverlagingen, subsidies, infra-structurele projecten etc. Het aller-opmerkelijkste is nog dat diezelfde mensen dan maar niet begrijpen waarom het publiek en de bedrijven het vertrouwen verliezen en daar naar handelen door bijvoorbeeld voorzichtiger te worden en minder te gaan besteden/investeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten