woensdag 7 september 2011

- Op de bekende Europese aandelenmarkten zit de stemming er vanmorgen helemaal in. Over een breed front duidelijk hogere noteringen met omzetten die overigens niet zoveel voorstellen. Belangrijk was dat de 'schade' op Wall Street gisteravond tamelijk beperkt bleef. Het verhaal met betrekking tot de inhoud van het nieuws is vandaag natuurlijk volkomen vergelijkbaar met een heleboel eerdere dagen.

- Vanmorgen werd bekend dat het Duitse Hooggerechtshof in ieder geval geen bezwaar heeft tegen eerdere Duitse bijdragen aan de 'redding' van Griekenland. Dat is prettig nieuws, maar niet meer dan dat. De kern van het Griekenland-verhaal is dat 'we' in Europa niet in staat blijken een voor Europese begrippen relatief 'klein' probleem op te lossen. Dat onvermogen zorgt voor het alsmaar verder afnemende vertrouwen bij het grote publiek.

- Dat onvermogen zorgt er ook voor dat alle betrokkenen nerveuzer worden en op zoek gaan naar andere dingen die mogelijkerwijs niet kloppen/vreemd zijn. En die blijken er dan meer dan genoeg te zijn waardoor de nervositeit weer verder toeneemt, er nog steeds niets opgelost wordt etc. etc.

- Daar komen de recente onprettige economische ontwikkelingen nog overheen. De groei in de eurozone is duidelijk aan het afzwakken en is nog maar net iets hoger dan nul. In dergelijke omstandigheden wordt het nemen van steunmaatregelen nog moeilijker dan het toch al is.

- Een andere vertrouwenskraker is het bericht dat de Zwitserse centrale bank keihard gaat ingrijpen in de koersontwikkeling van de Zwitserse frank. Vanuit binnenlands economisch perspectief is dat misschien nog wel enigszins te begrijpen, maar de consequenties kunnen heel makkelijk groot en vervelend worden. Het manipuleren van een munt is al veel vaker geprobeerd en niet vaak met succes. Los daarvan werd die Zwitserse frank door veel beleggers gezien als één van de laatste betrouwbare 'safe havens'. Maar grootschalige manipulatie en 'safe haven' zijn natuurlijk twee begrippen die op geen enkele manier bij elkaar passen. Als safe havens geen safe havens meer zijn, is dat niet goed voor het vertrouwen, om het eens heel voorzichtig te formuleren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten