vrijdag 2 september 2011

- Op de bekende Europese aandelenmarkten is de stemming vanmorgen aan de sombere kant. Bijna alleen maar lagere noteringen met omzetten die niet bijzonder zijn. Nieuws is er meer dan voldoende, de inhoud ervan is volkomen duidelijk en het begint erop te lijken dat er bij handelaren/beleggers een begin van acceptatie zichtbaar is.

- Er wordt natuurlijk ook gewacht op de publicatie van de laatste cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt, de non-farm payrolls. Ondertussen is wel duidelijk geworden dat het niet zo'n vaart loopt met die nieuwe banen in de VS en de grote vraag is nu of die al weinig opgewekte verwachtingen wel gehaald gaan worden.

- Meer nieuws uit de VS betreft de lange nasleep van de problemen op de huizenmarkten. Daar zijn de prijzen fors gedaald en betalen miljoenen mensen geen rente en aflossingen meer op hun hypotheken. Er worden dus serieuze verliezen geleden door de hypotheekverstrekkers en die zijn allemaal aan het kijken of die verliezen nog op anderen afgewenteld kunnen worden. Met name als er sprake is geweest van fraudes en creatief rekenen bij het verstrekken van de hypotheken, biedt dat 'kansen'. Zo is de Amerikaanse regering die erg veel hypotheken gegarandeerd heeft vast van plan forse schadevergoedingen te gaan eisen van de banken die deze leningen (veel) te makkelijk verstrekt hebben. Maar nu willens en wetens meer problemen creƫren voor de banken gaat het vertrouwen uiteraard geen goed doen. Met alle gevolgen van dien.

- In de eurozone is men boos dat de Grieken zich niet aan de gemaakte afspraken voor wat betreft de Europese steunmaatregelen hebben gehouden. Hoe verrassend kan dat zijn? Er moeten daar draconische maatregelen genomen worden en nu denken 'wij' dat die Grieken binnen een zeer korte tijd totaal van instelling kunnen veranderen. Laten we eerst eens naar ons zelf kijken en bedenken hoe de wereld hier al veel te klein is als er ongeveer 1% bezuinigd moet worden.

- En dan komt in Nederland Prinsjesdag eraan. De eerste verhalen over verdere bezuinigingen zijn al te horen/lezen. Dat gaat nog een hoop spektakel opleveren. Nu maar eens goed opletten hoe de mensen die nu veel stampij maken over de houding van de Grieken zich gaan opstellen met betrekking tot de plannen van onze regering.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten