dinsdag 27 september 2011

- Als naar de koersontwikkelingen van de afgelopen dagen op de bekende Europese aandelenmarkten wordt gekeken, lijkt het wel of er een oplossing is gevonden voor de ontstane problemen in de eurozone. De realiteit is echter precies tegenovergesteld. De problemen worden gewoon nog steeds per dag groter. In aandelenland is men weer met zeer groot enthousiasme naar een lege huls aan het happen.

- De koerswinsten van de afgelopen dagen worden toegeschreven aan het ontwikkelen van een mogelijk veel groter Europees steunfonds (EFSF) dan waar tot voor kort sprake van was. Gaat dit gebeuren? Nee, nee en nogmaals nee. Alle wegen met een mogelijke oplossing voor de Europese schuldencrisis lopen immers via Berlijn en daar moet in het parlement zelfs nog gestemd worden over de inhoud van het EFSF zoals dat een paar maanden geleden is afgesproken. Die parlementaire toestemming is nog niet eens zeker en dan nu al praten over een mogelijke verviervoudiging? Misschien kunnen de testosteron-mannetjes eerst eens het woord Duitsland noemen voordat ze wat gaan kakelen.

- In bankenland wordt geklaagd over de rentevergoedingen die obligatiebezitters vragen voordat die bereid zijn nieuwe obligaties te kopen. 100% onzin natuurlijk. Het is volkomen logisch dat de vermogensverschaffers een veel hogere vergoeding willen krijgen voor het beschikbaar stellen van geld. Als we de afgelopen 3 jaar één ding geleerd hebben dan is het wel dat beleggen in financiële instellingen erg risicovol is. En daar horen hoge rentevoeten bij. Hoe moeilijk kan dat zijn?

- In Nederland wil de baas van de AFM dat de financiële instellingen meer informatie gaan geven over hun financiële posities. In theorie een goed idee als er tenminste ook tot in detail uitgewerkte plannen klaar liggen hoe instellingen die mogelijkerwijs in problemen komen, dan onmiddellijk ondersteund/gered kunnen worden. Want als er na het bekendmaken van allerlei cijfers bij het grote publiek twijfel ontstaat over zo'n bank kunnen er nog rare dingen gebeuren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten