- Op de bekende Europese aandelenbeurzen zit de stemming er weer behoorlijk in. Bijna alleen maar hogere noteringen met heel behoorlijke omzetten. De reden? Het bericht dat de Federal Reserve en de ECB gezamenlijk gaan optreden om de Europese banken liquiditeitssteun te geven.
- Is dat goed nieuws? Nee natuurlijk, dat is uitgesproken slecht nieuws. Blijkbaar vertrouwen de Europese banken elkaar nu zo weinig meer dat ze elkaar niet voldoende leningen meer willen verstrekken. Hoe beleggers deze zeer onprettige onderliggende realiteit kunnen negeren, is voor ons volkomen, maar dan ook volkomen onbegrijpelijk. Een paar voor de hand liggende vragen zijn immers: wat als dat onderlinge vertrouwen verder verslechtert? of zou het kunnen zijn dat de financiƫle posities van de banken veel slechter zijn dan ze willen toegeven? Beloven de antwoorden op deze vragen ook maar iets goeds?
- In de VS gaat het economisch ook van kwaad naar erger. Gisteren de laatste cijfers over de ontwikkeling van de inflatie. Als die nou eens gelegd worden naast de laatste cijfers over de loonontwikkeling dan springt er een conclusie onmiddellijk uit: alle Amerikaanse werknemers worden geconfronteerd met een duidelijk verlies aan koopkracht. Als dan ook nog even wordt gedacht aan de arbeidsmarkt, de huizenmarkt en de spaarrente, dan is er ook maar een conclusie mogelijk: recessie, 'here we come'.
- En wat gaat er dan gebeuren met de resultaten van het bedrijfsleven? Denkt u dat die verder omhoog gaan of juist niet? Resteert de grote beleggersvraag: waarom gaan de koersen op Wall Street niet omlaag?
- In eigen land was er de voortijdige publicatie van de Miljoenennota. Leuk voor de kaasstolp en directe omgeving, maar voor beleggers weinig relevant. Bovenstaande ontwikkelingen zijn een heel stuk belangrijker.
vrijdag 16 september 2011
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten