maandag 5 september 2011

- Op de bekende Europese aandelenmarkten is de stemming vanmorgen niet best, om het eens voorzichtig te formuleren. Bijna alleen maar duidelijk lagere noteringen, met omzetten die niet bijzonder zijn. De inhoud van het beschikbaar gekomen nieuws is, zoals veel vaker tegenwoordig, tamelijk onprettig.

- In de eurozone blijft het nieuws tegenvallen. Belangrijkst bericht van vandaag was het nieuws uit Duitsland dat de partij van mevrouw Merkel in een deelstaatverkiezing een behoorlijke nederlaag heeft geleden. De Duitse kiezers beginnen meer en meer te twijfelen aan euro-gerelateerde onderwerpen, een ontwikkeling die niets goeds belooft voor het oplossen van de ontstane problemen. Zonder belangrijke bijdragen van Duitsland kan er echt helemaal niets opgelost worden. De uitkomst van deze verkiezingen gaat de euro-crisis verscherpen.

- In de VS zorgden de behoorlijk tegenvallende cijfers uit de arbeidsmarkt vrijdagmiddag voor een duidelijke verscherping van het besef van de ontstane problemen. Met de Amerikaanse economie gaat het in een strak tempo de verkeerde kant op en meer mensen beginnen dat te accepteren. Nu maar eens kijken wat de verantwoordelijke autoriteiten gaan bedenken. De introductie van QE 3, ook al gaat daar niets goeds van komen, is in ieder geval een stuk dichterbij gekomen.

- Bij het IMF heeft mevrouw Lagarde weer wat uitspraken gedaan. Een paar dagen geleden zorgde ze nog voor een hoop opwinding toen ze wat onprettige dingen vertelde over de Europese financiƫle instellingen. Gisteren was daar geen sprake van. Christine had het over volgende stimuleringsprogramma's voor de Europese en Amerikaanse economieƫn. Keurig proberen de status quo te handhaven en de problemen vooruit blijven schuiven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten