maandag 19 september 2011

- Het is weer een Griekenland-dag op de bekende Europese aandelenmarkten. Twijfel en onzekerheid bepalen de stemming. Bijna alleen maar lagere noteringen met omzetten die met name voor de financials erg hoog zijn.

- Het nieuws met betrekking tot de Europese schuldencrisis is weer allemaal beroerd. De vergadering van Europese ministers van financiën heeft (tamelijk voorspelbaar) helemaal niets opgeleverd, er is discussie over de eerder afgesproken steun aan Griekenland, in Duitsland heeft mevrouw Merkel een volgende verkiezingsnederlaag geleden en voor echt slecht nieuws moet u maar eens naar de Spaanse berichten kijken.

- In Nederland zijn de uitkomsten bekend geworden van een aantal 'slecht nieuws' scenario's die door het CPB zijn opgesteld. Geen prettige stof. De realiteit is nog een stuk somberder, want nu worden de verschillende scenario's onafhankelijk van elkaar doorberekend terwijl in 'het echie' die scenario's elkaar hoogstwaarschijnlijk versterken en de uitkomsten dus onvermijdelijk nog vervelender worden.

- En in de VS gaat president Obama straks voorstellen doen om de volledig uit de hand gelopen overheidsfinanciën onder controle te krijgen. Op lange termijn alleen maar verstandig, maar op korte termijn natuurlijk een min voor de economie. Tegelijkertijd zitten alle pennenlikkers en brillenmannetjes te wachten op wat de Federal Reserve gaat voorstellen om diezelfde economie uit het slop te trekken. Geen voor de hand liggende combinatie van factoren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten