woensdag 28 september 2011

- Na een paar dagen vol opwinding is het vanmorgen een stuk rustiger op de bekende Europese aandelenmarkten. Er staan wat meer plusjes dan minnetjes met omzetten die niet bijzonder zijn. Nieuws is er meer dan voldoende en de inhoud ervan is allemaal tegenvallend, maar de 100% misplaatste EFSF-euforie van de afgelopen dagen is blijkbaar nog niet helemaal uitgewerkt.

- Toch maar even wat realiteit. Vanmorgen in de Financial Times een artikel over het mogelijkerwijs aanpassen van de eerdere afspraken met betrekking tot de steun voor Griekenland. Hopelijk is dat niet meer dan een gerucht, want als gemaakte afspraken niet meer blijken te zijn dan intentieverklaringen, dan zijn mogelijke oplossingen voor welk probleem dan ook, in één keer een heel stuk ingewikkelder geworden.

- Nog wat realiteit. Deze keer die van de Amerikaanse arbeidsmarkt. In de periodieke enquêtes over het consumentenvertrouwen worden ook altijd vragen gesteld over de arbeidsmarkt. Wat blijkt nu? Het is, volgens die consumenten, sinds 1983 !! niet meer zo moeilijk geweest om een baan te vinden. Hoezo herstel?

- Het kan nog anders. Ook in Frankrijk is de economische groei heel ver teruggevallen. Begin dit jaar ging het nog wel lekker, nu beweegt die groei zich rond de nullijn. Wat denkt u? Binnenkort gaat het weer beter?

- Het kan ook erger. Denk aan de Nederlandse pensioenfondsen waar de dekkingsgraad opnieuw onder druk is komen te staan en er met een beetje pech onprettige consequenties aankomen. Lagere uitkeringen bijvoorbeeld. En wat is de belangrijkste oorzaak van druk op de dekkingsgraad? Het beleid van de monetaire autoriteiten om de rente zo lang mogelijk zo laag mogelijk te houden natuurlijk. Namens alle pensioengerechtigden in Nederland en daarbuiten: bedankt jongens, jullie zijn goed bezig. Blijft de grote vraag: wie gaat er een einde maken aan deze waanzin?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten