vrijdag 30 september 2011

- Het is vandaag geen fijne dag op de bekende Europese aandelenmarkten. Bijna alleen maar lagere, en soms duidelijk, noteringen met omzetten die niet bijzonder zijn. De inhoud van het nieuws is vandaag niet beter/slechter dan de afgelopen dagen, maar handelaren/beleggers zijn minder bereid het te negeren.

- Er kwamen bijvoorbeeld op een paar plaatsen cijfers beschikbaar over de ontwikkeling van het consumentenvertrouwen. Die uitkomsten waren niet best, om het eens voorzichtig te formuleren. Totaal niet verrassend natuurlijk als gelet wordt op de inhoud van de berichten die de afgelopen weken het nieuws beheersten. En een forse druk op het vertrouwen betekent bijna onvermijdelijk dat de consumenten het opgeteld wat rustiger aan gaan doen. Kijk voor een illustratie daarvoor maar naar de detailhandelsverkopen in Duitsland en Japan.

- Opmerkelijk genoeg waren er gisteren in de VS een paar mini-meevallertjes. Zo kwam de groei van de economie gedurende het tweede kwartaal iets hoger uit dan waarop gerekend werd en viel het aantal aanvragen voor uitkeringen ook wat mee. De mensen die echt goed naar die groeicijfers gekeken hebben, hadden wel wat commentaar op bijvoorbeeld het erg lage inflatiepercentage wat gebruikt werd en er waren wat opmerkingen over de toename van de bevolking, maar die maakten weinig indruk. Als u echter probeert te begrijpen waarom de stemming in de VS maar niet wil verbeteren, is het misschien wel eens aardig om na te denken over de ontwikkeling van het reƫle inkomen per hoofd van de bevolking de afgelopen jaren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten