vrijdag 9 september 2011

- Het wil vanmorgen weer niet echt lukken op de bekende Europese aandelenmarkten. Erg veel minnetjes met omzetten die weinig bijzonder zijn. Nieuws is er meer dan voldoende en de inhoud ervan is niet anders dan de afgelopen weken.

- Gisteren presenteerde president Obama zijn volgende banenplan. Meer van hetzelfde, anders kan er niet naar gekeken worden. Het is echter minder een economisch plan dan een politiek plan. In de VS is een paar maanden geleden tijdens de discussies over het verhogen van het schuldenplafond immers afgesproken dat alle extra uitgaven gecompenseerd moeten worden door bezuinigingen elders in de begroting. In dit plan wordt alleen gesproken over de uitgaven en gesteld dat het Congress maar voor de bezuinigingskant moet gaan zorgen. De president schuift het nemen van de impopulaire maatregelen dus door naar zijn politieke tegenstanders. En dat noemen we leiderschap.

- In de eurozone blijven de verantwoordelijke autoriteiten achter elkaar eigen doelpunten scoren. Weer allemaal uitspraken over Griekenland die de oplossing van de problemen op geen enkele manier dichterbij brengen, maar de nervositeit wel opvoeren en het vertrouwen verder ondermijnen. Ook hier: en dat noemen we leiderschap.

- Elders in de wereld gaat het niet beter, Kijk daarvoor maar even naar de laatste cijfers over de economische groei in Japan. Krimp, en niet weinig. Schrijf het Japanse herstelverhaal voorlopig maar op je buik. 'Ain't gonna happen'.

- In Nederland wil het ABP een rechtszaak beginnen tegen de verkopers van enkele beleggingen waarvan de waarde fors gedaald is. Als het gaat om de inhoud van een advies is dat natuurlijk volkomen zinloos. Professionele beleggers hebben een eigen verantwoordelijkheid en kunnen zich niet verschuilen achter een adviseur of waardering. Als het gaat om de vraag of de inhoud van het gekochte produkt wel is wat beloofd is, wordt het verhaal uiteraard anders. Dan kan er sprake zijn van fraude.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten