donderdag 22 september 2011

- Op de bekende Europese aandelenmarkten heerst een tamelijk sombere stemming. Bijna alleen maar duidelijk lagere noteringen, met omzetten die heel behoorlijk zijn. U kent de reden: de uitspraken/plannen van de Federal Reserve gisteravond in de VS die door de financiƫle markten als teleurstellend werden ervaren.

- Nu waren de uitspraken over de economische ontwikkelingen in de VS ook weinig opgewekt. Er werd gesproken over 'significant risks' en 'strains on financial markets', uitspraken die somberder waren dan een tijdje geleden. De richting van de beweging is dus duidelijk omlaag. En de plannen van de Fed om het tij te keren, waren net zomin indrukwekkend, om het eens heel voorzichtig te formuleren. Meer van hetzelfde, de rente omlaag om de economie te stimuleren. Maatregelen waarvan we ondertussen geleerd hebben dat ze geen positieve effecten op de economie gehad hebben, maar die wel de spaarders en pensioengerechtigden op de pijnbank hebben gelegd. En daar gaat de Fed dus keihard mee door. Namens die twee groepen zouden wij willen zeggen: bedankt Ben, voor nog meer toekomstige problemen.

- In de eurozone wordt het nieuws niet beter, en zeker het nieuws met betrekking tot de banken niet. Gisteren een rapport van het IMF over de mogelijke verliezen van de banken in die euro-crisis. Die teller staat nu op euro 300 mrd en het IMF stelt ook dat het de allerhoogste tijd wordt voor serieuze verhogingen van het eigen vermogen van de banken. Alleen: waar gaat dat geld vandaan komen? Hoe lang gaat het nog duren voordat de vreemd vermogenverschaffers van de banken om een serieuze bijdrage gevraagd gaat worden om die banken te steunen? En wel door die beleggers te dwingen een gedeelte van hun obligaties om te zetten in aandelen. Iets wat overigens volstrekt normaal is en in het Engels een 'debt-for-equity swap' genoemd wordt.

- In Griekenland gaat nu gedaan worden wat beter 2 jaar geleden gedaan had kunnen worden. Als de Griekse regering toen de maatregelen had genomen die nu genomen gaan worden, was het vertrouwen in Griekenland nooit zo onder druk komen te staan en waren ook een groot aantal onprettige ontwikkelingen in de eurozone heel anders gelopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten