maandag 3 oktober 2011

-Het is opnieuw geen fijne morgen op de bekende Europese aandelenmarkten. Bijna alleen maar lagere noteringen, met omzetten die best aardig zijn. Nieuws is er opnieuw voldoende en de inhoud ervan niet verrassend meer, maar 'Griekenland' is natuurlijk het woord van de dag.

-Griekenland dus. Vandaag moet duidelijk worden of Griekenland aan alle voorwaarden heeft voldaan die een aantal maanden geleden zijn afgesproken, om in aanmerking te komen voor een volgende steunoperatie van de landen uit de eurozone. De uitkomst hangt erom. Grote vraag is wat er gaat gebeuren, mochten de Grieken zich niet aan alle voorwaarden gehouden hebben. Precies deze onzekerheid zet de stemming op de financiële markten onder druk.

-Griekenland mag dan wel het smaakje van de dag zijn, op andere plaatsen in de wereld komen cijfers beschikbaar die iedere herstel-gedachte verder ondermijnen. Afgelopen vrijdag waren er in de VS cijfers over de inkomensontwikkeling. Die waren niet best. De reële besteedbare inkomens zijn daar iets aan het dalen. In combinatie met verder dalende huizenprijzen en het ontbreken van enig herstel op de arbeidsmarkt is het goed te begrijpen dat de stemming onder het Amerikaanse publiek onder druk blijft staan.

-En dan komt het derde kwartaalresultatenseizoen eraan. Bij AFS houden we er serieus rekening mee dat de resultaten van veel bedrijven gaan tegenvallen. Tot voor kort wist men middels kostenbesparingen en prettige omstandigheden in emerging markets de resultaten nog wel overeind te houden, maar wij verwachten dat dat niet lang meer kan blijven duren.

-Het vooruitschuiven van het nemen van maatregelen als het een tijdje tegenzit, is een bijna universele gewoonte. Ook in Nederland vastgoedland als het gaat om het nemen van verliezen in geval van leegstand. Bijna 15% van alle kantoorruimte staat leeg en om mysterieuze redenen hoeft geen enkele partij verliezen te melden. Tenminste dat was zo. vanmorgen een artikel in het FD waarin staat dat er een einde moet komen aan deze waanzin. Het idee is om maar eens gefaseerd te beginnen met het afboeken van euro 7 mrd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten